BluePink XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Cu siguranță, designul de calitate și amenajarea de bun gust, aduc valoare oricărei locuințe, conferindu-i spațiului personalitate și un aspect aparte.
Unul dintre elementele cele mai importante privind amenajările, constă în alegerea și potrivirea culorilor.
Lumina produsă de o sursă generală consistă într-un amestec de radiații electromagnetice de diferite intensități și lungimi de undă. Descompunerea spectrală a luminii constă în izolarea radiațiilor de lungimi diferite de undă, mai exact în separarea individuală a fiecarei componente monocromatice. Dacă nu dispuneți de un buget prea generos sau doriți să vă reamenajați locuința, trucul la care apelează toți designerii este optarea culorilor adecvate, un spațiu putând capata valoare doar prin intermediul paletei cromatice.
Culoarea este, cu siguranță, o componentă însemnată și prima pe care trebuie să o luați în considerare, atunci când vine vorba de amenajarea locuinței dumneavoastră.
Oamenii văd mai mult de 16 milioane de culori, așadar este vitală alegerea potrivită a acestora.
Culorile sunt împarțite în trei categorii: primare, secundare și terțiare.
Cele primare fiind, dupa cum bine stiți, roșu, galben și albastru.
Culorile secundare se obțin prin amestecarea în cantități egale a doua dintre cele primare. Astfel, portocaliul se obține din roșu și galben, violetul din roșu și albastru și verdele din amestecarea galbenului cu albastru.
Culorile terțiare se obțin amestecând o culoare primară cu una secundară, rezultand 6 culori terțiare.
Există, în alegerea culorilor, o regula a proporțiilor: 60-30-10. Astfel, avem tendința de a vedea culoarea unei camere într-un procent de 60%, nuanța unificatoare, în care se încadrează tot decorul nostru. Cei 30% reprezintă punctele de interes, iar cele 10 procente rămase sunt accentele decorative menite să dea strălucire.
Când ne gândim să întocmim o schemă de culori pentru o anumită încăpere, trebuie să luăm în considerare toate componentele acesteia: pardoseala, pereții, tavanul, ferestrele, ușile, mobila și accesoriile. Puteți opta pentru diferite nuanțe ale aceleiași culori, efectul rezultat fiind unul calm, liniștitor. Optarea pentru "ton sur ton" este una sigură și des întalnită, care conferă senzația de confort. Pentru a nu cădea în monotonie, alegeți materiale de texturi și forme diferite.
Schema de culori complementare presupune alăturarea unei culori primare cu una secundară. Decorând camera cu teme precum roșu-verde, galben-violet sau albastru-portocaliu, obiectele vor fi puse în valoare, distingându-se foarte clar, iar încăperea va căpăta un aspect mai formal. Schema aceasta este recomandată pentru living sau dining, impactul vizual fiind unul contrastant. Ca și culoare principală, alegeți-o pe cea care vă place cel mai mult pentru pereți, iar culoarea antagonică pentru decorarea spatiului. Daca doriți și o a treia culoare, alegeți una imediat alaturată celei de-a doua. De exemplu, daca ați optat pentru galben ca și culoare predominantă, cea de-a doua culoare va fi violet. Culorile alăturate violetului, cele terțiare, sunt albastru-violet și roșu-violet.
Un alt exemplu de schemă este cea a culorilor alăturate. După cum le spune și denumirea, acestea se află una lângă alta pe cerc. Puteți alege combinații precum verde cu albastru-verde, galben cu galben-verde, albastru cu albastru-violet, roșu cu roșu-violet, camerele căpătând un aspect odihnitor. Camerele cărora li s-a aplicat această schemă sunt, în general, dormitoarele, holurile, băile, dar chiar și terasele. Totodată, paleta cromatică este împarțită în două jumătați: în culori calde, de la roșu la galben-verde, și culori reci, de la roșu-violet la verde. Lumina și culoarea reprezintă un alt factor determinant în amenajări. Cantitatea de lumină reflectata de o culoare, precum și intensitatea acesteia depind de nivelul de lumină primit de la soare. Dacă încăperile dumneavostră sunt orientate spre nord și est, primind lumină naturală dimineața, ele pot fi încălzite alegând culori calde. În același mod, camerele mai luminoase pot fi văruite în culori reci, precum verde sau albastru, creându-se, astfel, un echilibru.
Ca un ultim accent, optați pentru un obiect decorativ negru. Fiind o non-culoare, acesta va anima întreg spațiul, sporind intensitatea culorilor din jur. Dacă aveți o cameră înaltă și doriți să pară mai joasă, zugrăviți tavanul într-o nuanță mai închisă decât pereții. Pentru a scurta o încăpere, vopsiți peretele din capăt într-o culoare caldă. Reciproca este, de asemenea, valabilă. Așadar, dacă aveți o încăpere prea mică și doriți să pară mai mare, vopsirea în culori reci este alegerea perfectă.
In altă ordine de idei, fiți inventivi și apelați la imaginația dumneavoastră, jucându-vă și alternând culorile. Puteți fi propriul dumneavoastră designer, într-un mod simplu, creativ și economic.
Dacă nu vă descurcați, sau nu aveti timp de a renova sau redecora, contactați-mă.